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Permit Part Comment/Requested Change EPD Response  

Part 3, Table 

3.3.1, #1.b. 

The commenter suggested the number of structures 

“deleted” be added to match the current 2022 Phase I 

Medium permits. 

EPD agrees that the addition of the term “deleted” is 

valuable and has made the requested change. 

Part 3,  

Table 3.3.1, 

#2.b. 

The commenter suggested that a requirement to report 

the percentage of structures maintained be added to 

match the current 2022 Phase I Medium permits. 

Table 3.3.1 SWMP Component #1 already requests the 

total number of structures in the inventory to be reported. 

SWMP Component #2 already requests the number of 

structures maintained to be reported. There is no minimum 

percentage of structures required to be maintained. No 

change was made. 

Part 3,  

Table 3.3.2, 

#2.a. 

Two commenters asked if EPD wants the map to be 

submitted in the annual reports to match the Phase I 

Medium and Phase II Small permits. 

At this time EPD determined that only an inventory of 

outfalls is sufficient for determining permit compliance in 

the annual report. No change was made. 

Part 3,  

Table 3.3.2, 

#3.a. 

The commenter suggested the paragraph specifying 

numeric goals for the approved alternative method 

from the current 2022 Phase I Medium MS4 permits be 

copied. 

Currently, the second sentence of paragraph 3.a. specifies 

a frequency for approved alternative method inspections. 

No change was made. 

Part 3,  

Table 3.3.2, 

#6.a. and 

#7.a. 

The text requires the permittee to provide the dates of 

the activities but does not require documentation to be 

submitted. The commenter was concerned that 

permittees will still not have to provide documentation 

that an event occurred and suggested that 

“documentation” be provided in addition to “details” 

as in the Phase I Medium permits. 

One of the purposes of documentation is to demonstrate 

that an activity was completed during the reporting period. 

EPD believes that permittees providing the dates of the 

activities meets this purpose. No change was made. 

Part 3,  

Table 3.3.4, 

#2.c. 

The commenter suggested, “If the permittee is not an 

LIA” be added in front of, “explain that the activity is 

implemented by EPD.” 

EPD agrees that the clarification is valuable and made the 

requested change. 

Part 3, Table 

3.3.4, #4.a. 

The commenter suggested, “and the amount of any 

assessed penalties” be added to mirror the other 

permits. 

EPD reports this information to USEPA. By making this 

change, EPD is not increasing the number of activities 

permittees are performing, only asking for a reporting of 
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additional information on what they are already doing. 

Change made. 

Part 3,  

Table 3.3.4, 

#5 

The commenter requested, that “Georgia Soil and 

Water Conservation Commission” be spelled out in 

#5.a. and its acronym “GSWCC” be added to #5.b. . 

EPD made the requested changes. 

Part 3.3.7 The commenter requested clarification on the use of 

TSS for PCBs, metals for metals, etc. 

When applicable, monitoring components of impaired 

waters plans should specifically target the pollutant of 

concern.  However, in cases where a valid scientific 

connection can be made with an alternative sampling 

parameter (TSS as surrogate for Mercury), EPD will 

consider the alternative when proposed in the Impaired 

Waters Plan submitted by the permittee.  No change was 

made to the permit. 

Part 3.3.7 A commenter noted that references to fecal coliform 

bacteria were revised to only state “bacteria” and two 

commenters suggested that the text be revised to clarify 

that E. coli and/or enterococci are the bacteria for 

which permittees should sample. 

All Phase I Large MS4 permittees required to monitor for 

bacteria under Permit Part 3.3.7, if applicable, will 

monitor for E. coli.  However, due to the recent change in 

bacterial indicator organism and possible future changes, 

EPD prefers the more inclusive term “bacteria” for this 

permit. No change was made. 

Part 3.3.7 The commenter requested clarification on the 

responsibilities of permittees with a population of 

fewer than 10,000 people. 

Permittees with a population of less than 10,000 that 

discharge within one linear mile downstream of and within 

the same watershed as an impaired water must develop an 

Impaired Waters Plan (IWP) for each pollutant of concern. 

This includes waterbodies impaired for bacteria. The IWP 

must include information regarding sampling locations, 

type, frequency, schedule, and a description and 

implementation schedule for proposed BMPs for the 

control and reduction of the pollutants. No change was 

made. 

Part 3.3.7 The commenter is concerned that because the text 

exempts permittees with a population fewer than 

10,000 people from collecting four geometric means, 

The permit allows permittees with a population less than 

10,000 flexibility in the number of samples they must 

collect for all pollutants of concern. No change was made. 
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they would be allowed to collect as few as one bacteria 

sample and meet the permit requirement. The 

commenter suggested the text be revised to set a 

minimum number of samples, such as one or two 

geometric means per reporting period. 

 

 

Part 3.3.7 A commenter noted that the last paragraph in Sections 

(a) and (b) indicates that if the monitoring shows 

bacteria levels below numeric standards, then the 

permittee must prepare a SQAP.  In order to determine 

if a water is consistently meeting water quality criteria, 

then a minimum of 4 geometric means are needed.  It 

is also a requirement in implementing a SQAP that 4 

geometric means must be collected.  The commenter 

suggested the following sentence be added to the end 

of the SQAP paragraph in Section (a) and (b): “If a 

permittee with a population less than 10,000 obtains 

monitoring results indicating the bacteria level is 

below numeric criteria, and the monitoring results 

were not derived from a minimum of four geometric 

means, then the permittee is exempt from preparing a 

SQAP”.   

 

Additionally, I think that the new wording “…exempt 

from Options (a) and (b) below, but must otherwise 

meet all sampling requirements above for bacteria…” 

is better.   

The text currently reads, “Permittees with a population 

less than 10,000 at the time of permit issuance are exempt 

from options (a) and (b) below” and the SQAP is only 

required under options (a) and (b) but is encouraged for all 

permittees, regardless of population. Therefore, 

permittees with a population less than 10,000 are exempt 

from collecting four geometric means unless they do so 

voluntarily. No change was made. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EPD appreciates the feedback. 

 

Part 3.3.7 The commenter requested typographical errors, such as 

the lowercase “options,” duplicate “(a),” etc. be 

corrected. 

EPD made the requested typographical changes. 

Part 3.3.11 

and Part 

The commenter requested the text be edited to clarify 

that, for all projects which must follow the post-

The permit requires the permittee to adopt the Georgia 

Stormwater Management Manual (GSMM) (Part 
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3.3.11, Table 

3.3.11(b)(2) 

construction ordinance, the GI/LID Program requires 

GI/LID to be used unless it is demonstrated that 

GI/LID cannot be used. The GI/LID Program would 

describe under what circumstances GI/LID cannot be 

used. The commenter also requested the annual report 

to include a reporting element to ensure the 

requirement to use GI/LID is being met, such as a letter 

from an engineer explaining why GI/LID was not used 

in a project. 

3.3.11(a)(1)), adhere to certain performance standards 

(Part 3.3.11(a)(2)), and ensure that codes/ordinances/other 

regulations do not prohibit or impede the use of GI/LID 

(Table 3.3.11(b)(2) #1.a.). No change was made. 

Part 3.3.11, 

Table 

3.3.11(b)(2), 

#1 

Two commenters suggested the waivers from the Phase 

II permit be copied, thereby allowing a permittee to 

reference the first year’s evaluation in years two 

through five. 

EPD believes that including the suggested language 

provides additional guidance to permittees on what to 

provide to EPD each reporting year for compliance with 

the permit requirement related to Legal Authority for the 

GI/LID Program and has added the following language, 

“1.b If revisions to the ordinances and codes are 

necessary, the permittee should include a report on any 

proposed revisions, including a schedule for completion of 

the revisions. In subsequent reporting years, the permittee 

should provide a status report on the ordinance revisions 

and/or any adopted ordinances. In addition, in subsequent 

annual reports following the first year of the permit, the 

permittee should either complete a comprehensive 

evaluation or reference the first year evaluation and 

certify that additional revisions to the codes and 

ordinances are not necessary.” 

Part 4.1 The commenter requested EPD’s website to be 

underlined. 

EPD made the requested change. 

General The commenter requested a definition of “privately-

owned,” “permittee-owned, publicly-owned/not 

municipal,” and “stormwater management facility.” 

Table 3.3.11(b)(2) #3.a. and #4.c. are the only locations 

where the term, “privately-owned” is used. The table gives 

an example of privately-owned being any mixed-use 

development, commercial, etc. structures that the 
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permittee has legal authority to inspect. No change was 

made. 

 

The term, “permittee-owned” is used in Table 3.3.1 #5.b. 

and Table 3.3.11(b)(2) #3.a. While the permit does not 

give an example of permittee-owned, common language 

suggests this would be any item, applicable to the 

conditions in those tables, that the one to whom the MS4 

permit is issued (e.g. City or County) owns. No change 

was made. 

 

The terms, “publicly-owned/not municipal” and 

“stormwater management facility” are not found in the 

permit. No change was made. 
 


